Фалоплетизмография

Фалоплетизмография (фалография) – представлява психофизиологичен метод, насочен към изследване на нарушенията в либидото и определяне на ефективността към провежданата терапия на сексуалните заболявания. Базира се на измерване на промяната в обема на половия член и регистрацията на тези промени с помощта на записващи устройства, подобно на ЕКГ, ЕЕГ, ЕМГ и др.

 

При това изследване, пациентите са поставени в изолирани помещения, в които са разположени различни сексуални стимули – еротографски слайдове, филми, списания. Пациентът наблюдава тези материали, като едновременно с това се осъществява запис на неговите сексуално-съдови реакции, които по-късно се анализират.

Резултатите от фалографията се съпоставят с данните от сексологичното изследване на пациента, което дава база за оценка на сексуалните възможности на мъжете, вкл. и способността им да извършат полово сношение. Изследването дава обективна информация и за особеностите на половите предпочитания на мъжете, спрямо различни еротогенни стимули и сексуални желания, вкл. и фетиши.

Възможно е и аналогично провеждане на изследването при жени, като в този случай датчиците регистрират изменения в обема на вулвата и влагалището в резултат на зрителна стимулация. Методиката за момента е приложима в научно-иследователските лаборатории.




{START_COUNTER}